Ketenaansprakelijkheid of ketenverantwoordelijkheid is iets wat waar wij dagelijks mee geconfronteerd worden ook in de natuur. Een mierenkolonie functioneert alleen als de mieren in de kolonie samenwerken en hun verantwoording nemen. Ook wij mensen, wij kunnen als individu alleen maar goed functioneren als wij samenwerken met andere mensen in de maatschappij. Binnen de elektronica is dat niet anders en ook hier gaat het om samenwerken en verantwoording nemen en verantwoordelijkheid voor de hele keten is belangrijk. Je kunt daarbij heel ver terug gaan of heel ver vooruit gaan maar als we kijken naar de elektronica producerende industrie dan hebben we een aantal schakels waar we mee te maken hebben. We hebben de printplaat leverancier die zijn basisproducten inkoopt en daarvan een printplaat maakt. Met allerlei handelingen die hij verricht en deze printplaat vervolgens levert aan een assembleur die daar componenten op zet, componenten die hij ook weer betrokken heeft van zijn leveranciers die ook weer een deel uitmaken van die keten en als die componenten uiteindelijk op de printplaat gesoldeerd/geassembleerd zijn, wordt die printplaat ingezet in een behuizing en komt dat samen met eventueel een kabelboom en wordt een eindproduct voor de klant de uiteindelijke klant. Al deze stapjes binnen die keten hebben invloed op de volgende stap. Als een printplaat leverancier slechte producten inkoopt, slechte basisproducten inkoopt en daarvan toch een printplaat maakt dan kan dat zijn invloed hebben op het latere verloop en functioneren van het uiteindelijke eindproduct. De klant eindigt met een slecht of niet functionerend product. Het kan ook dat het product in een vliegtuig wordt ingezet en dat dat vliegtuig uitvalt hetgeen tragische gevolgen kan hebben.

Belangrijk is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en zich bewust is van de gevolgen die dat kan hebben voor een eindproduct. Het juiste en betrouwbaar functioneren van het eindproduct is erg belangrijk en daarom wordt er in diverse IPC documenten ingegaan op die ketenverantwoordelijkheid of ketenaansprakelijkheid. Hierin wordt aangegeven dat als dit document voor jou geldt, het ook voor alle stappen vooraf geldt en dat dit dus ook voor contracten die jij met onderaannemers hebt, geldt. Ze maken een deel van dit product voor je en dragen hun steentje bij aan die keten. Jij bent daarvoor verantwoordelijk, jij hebt je handtekening gezet en jij moet ervoor zorgen dat alles aan de eisen voldoet zodat uiteindelijk het eindproduct een betrouwbaar eindproduct is. Als er ergens in die keten iemand zijn verantwoording niet neemt, producten inzet, materialen inzet die niet de juiste zijn dan kan dat zijn invloed hebben op het eindproduct. Dit product kan dan uitvallen en tragische gevolgen hebben.

IPC geeft in de diverse documenten aan dat een printplaat leverancier ervoor moet zorgen dat hij de juiste producten inzet. De IPC-6012 geeft duidelijk aan welke basismaterialen gebruikt mogen worden en waar de koperlagen aan moeten voldoen die gebruikt moeten worden. Als we kijken naar de IPC-A-610 dan worden ook daar de eisen die gesteld worden aan het product en eventueel zaken die door derden doorgevoerd worden. Ook in andere IPC documenten vind je indicaties met betrekking tot de ketenverantwoordelijkheid en dat iedereen daar zijn steentje aan bij moet dragen. Dat is belangrijk, dat ieder individu, binnen die keten, zich bewust is van zijn taak, zijn rol en zijn invloed op het uiteindelijke goed en betrouwbaar functioneren van het eindproduct. Dat men deze verantwoording neemt en zich bewust is van deze ketenaansprakelijkheid gevolgen als hij die verantwoording niet neemt. Als hij op een gegeven moment materialen inzet die niet in orde zijn en die ertoe lijden dat producten uitvallen.