De trein zoals we deze kennen, zien we in de toekomst niet meer terug. Spoorvervoer zal dan heel andere dimensies kennen. Door de inzet van kunstmatige intelligentie en big data zal treinreizen maatwerk gaan worden. Door de inzet van big data krijgt de trein via het kopen van een kaartje een signaal waar de reiziger naar toe wil. En aangekomen bij de plaats van bestemming stopt de trein automatisch.

Ook voor het onderhoud aan treinen en rails zijn big data en kunstmatige intelligentie niet meer weg te denken. Op basis van Condition Based Maintenance (CBM) kunnen medewerkers in realtime controles uitvoeren. Hierdoor hebben ze voldoende tijd om te reageren als er iets aan de hand is met bepaalde systemen.

Maar ook de inzet van drones binnen het treinverkeer gebeurt steeds vaker. Prorail maakt gebruik van drones om wissels te controleren. Dit is een veel goedkopere methode dan het inzetten van mankracht. Deutsche Bahn (DB) maakt gebruik van drones om te voorkomen dat mensen stations besmeuren met graffiti etc. Daarnaast experimenteert DB met machinist loze treinen. Momenteel rijden deze al op verschillende trajecten. De doelstelling van DB is om voor 2021 deze in te zetten op meer trajecten.

De hyperloop (https://www.youtube.com/watch?v=7A7GsAPR3J0) is een ontwikkeling waar we nog veel van zullen horen. Deze vorm van treinvervoer zou op basis van de huidige technologische ontwikkelingen binnen vier jaar een feit kunnen zijn. Hierdoor kunnen we veel sneller reizen. Er zijn rekenvoorbeelden die laten zien dat het reizen van China naar de USA met de hyperloop maar twee uur zou kosten.

Het wordt een spannende tijd voor het treinvervoer op basis van deze ontwikkelingen. Het boemeltreintje zoals wij dit nu kennen, zal passé zijn. Voor al deze technologische ontwikkelingen is een samenwerking tussen de verschillende disciplines noodzakelijk. Niet alleen technici en ICT medewerkers zullen hierin de handen in een moeten slaan, maar ook interieurdesigners en arbospecialisten dragen hun steentje bij, net als vele anderen om het treinvervoer van de toekomst te realiseren.

PIEK werkt nauw samen met diverse internationale spelers op het gebied van treinvervoer. Hierdoor zijn de medewerkers van PIEK steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en dragen zij deze kennis over tijdens de opleidingen.