We lezen nu al in de krant de waarschuwingen voor cybercriminelen die een vaccin tegen Corona aanbieden. En het was nog nooit zo gemakkelijk om een cybercrimineel te worden. Ook omdat de wetgeving, wereldwijd, steeds achter de feiten aan blijft lopen. En criminelen bieden al dan niet via het darknet crime as a service (CaaS) aan. Hierbij wordt aan een derde partij gevraagd om een computernetwerk van een andere partij te infiltreren of plat te leggen. Handel in malware is een handel die wereldwijd miljoenen aan euro’s omzet. En bedrijven, organisaties maar ook particulieren zijn steeds bereid om te betalen om weer controle te krijgen over hun eigen servers en pc.

Een ander fenomeen op het gebied van cybercriminaliteit is het zogenaamde hacktivisme. Er is sprake van hacktivisme als er sprake is van beïnvloeding van een regering door intimidatie of dwang. Een andere vorm van hacktivisme is het proberen te beïnvloeden van een bevolkingsgroep door middel van intimidatie of dwang. Hacktivisme heeft altijd politieke motieven. Dat kan zijn om bepaalde zaken aan de kaak te stellen, maar ook om onvrede te laten blijken over bepaalde wetgeving in een land of werelddeel. Bottomline blijft dit echter een criminele activiteit omdat degene die ermee bezig zijn netwerken proberen binnen te dringen of platleggen.

3D printers kennen inmiddels ook al hun opvolgers in de vorm van 4D en bioprinters. Ook deze printers kunnen worden ingezet om misdaden uit te voeren. In films hebben we al kunnen zien dat het mogelijk is om afdrukken te maken van gezichten en handen. Dit is geen science fiction meer. Met moderne 3D printers is het al mogelijk om een afdruk van iemands hand te maken en deze dan als handschoen aan te trekken. Op deze manier kunnen criminelen dan in systemen binnendringen die beveiligd zijn door middel van een vingerafdruk of een handscan. Verder worden 3D printers ook al gebruikt voor het printen van vuurwapens. En er is momenteel nog weinig wetgeving die dit verbiedt.

Wat kunnen bedrijven, organisaties en particulieren allemaal doen om ervoor te zorgen dat ze niet het slachtoffer gaan worden van cybercriminelen? Uiteraard op de eerste plaats niet naïef zijn en op links in mails klikken zonder eerst eens goed te kijken van wie deze afkomstig zijn. Verder is het zaak dat bedrijven een beveilingspolicy hebben op het gebied van computer- en internetgebruik en uiteraard een goede beveiliging van hun systemen. Verder is het belangrijk om wachtwoorden regelmatig te verversen en ze niet te gemakkelijk te laten zijn. En tenslotte is de overheid aan zet, niet alleen op landelijk niveau maar ook op Europees en mondiaal niveau. Cybercriminelen moeten kunnen worden vervolgd door ieder land, onafhankelijk waar de cybercrimineel zich geografisch bevind. Maar zolang er landen zijn zoals Noord-Korea, China en Rusland die zelf cybercriminelen in overheidsdienst hebben zal cybercriminaliteit een steeds groter probleem gaan worden voor de wereld.