We realiseren het ons misschien nog niet maar ruim een derde van al het werk wereldwijd wordt op dit moment al uitgevoerd door robots. Dit kan zijn in vorm van machines die repeterende handelingen verrichten maar ook machines die op basis van algoritmes dagdagelijkse activiteiten uitvoeren. In dit artikel willen we u graag meenemen in een aantal voorbeelden binnen verschillende sectoren. Maar eerst gaan we enkele feiten en cijfers op een rijtje zetten.

Door de inzet van kunstmatige intelligentie kunnen robots steeds effectiever worden ingezet. Kijk maar eens naar de assemblagelijnen bij autofabrikanten. De gehele infrastructuur binnen zo’n fabriek wordt steeds slimmer, van magazijn tot en met afname van de kwaliteitscontroles. Robots leren steeds beter zich in te passen in de structuren van de zogenaamde slimme fabrieken. En zodra 5G overal gemeengoed is, en grote hoeveelheden data realtime beschikbaar en geanalyseerd kunnen worden, zal de mens in de fabriek steeds minder gevraagd gaan worden. Men verwacht dat over 4 jaar bijna de helft van alle activiteiten geautomatiseerd zijn. Dit kan door toepassing van een algoritme, een apparaat of een robot. Wereldwijd zullen dan waarschijnlijk 85 miljoen banen ingevuld zijn door een machine. En dit binnen alle sectoren, ook bij de bouw, medische wereld, de omgeving van de boer, logistiek etc. De omzet van de bedrijven die zich bezighouden met robotica zal stijgen de komende jaren naar een 55 miljard euro. Een gigantisch bedrag. We willen nu verder ingaan op de toepassing van robotica in de diverse sectoren. Sectoren die aan bod zullen komen zijn de medische sector, de agrarische sector, de industriële sector en de bouwsector.

Bouwsector
Een van de meest traditionele sectoren in onze samenleving is nog steeds de bouwsector. Maar ook binnen deze sector heeft robotica zijn entree gedaan. Het traditionele beroep van metselaar zal in de toekomst verdwijnen, de robot neemt het over. Fastbrick Robotics kan 1000 stenen per uur leggen. Een geroutineerde metselaar tussen de 300 tot 500 per dag. De Hadrian X, zo heet deze gerobotiseerde metselaar kan nog veel meer. Niet alleen metselen maar ook slijpen, frezen etc.

Ook 3D printing is niet meer weg te denken uit de hedendaagse bouwwereld. In Amsterdam is daar al een mooi voorbeeld van te zien. Daar is een roestvrijstalenbrug voor voetgangers in 3D geprint en geplaatst. Verantwoordelijk voor deze innovatieve oplossing is het bedrijf MX3D. De brug is meer dan een voetgangersoversteekplaats. Er zijn sensoren geplaatst die de brug en haar omgeving 24/7 monitort. Zo kan bijvoorbeeld ook de luchtkwaliteit en de temperatuur gemeten worden.

De agrarische sector
Eve helpt in Australië mee met de appelpluk en is inzetbaar voor vele soorten appels. Binnenkort starten proeven om ook het plukken van peren te robotiseren. Ook in de kassen heeft robotica inmiddels zijn entree gedaan. In California worden aardbeien en ook basilicum op hydrocultuur gekweekt. Door de inzet van kunstmatige intelligentie zijn de robots Grover en Ada in staat om de aardbeien en basilicum optimaal te laten groeien. Mocht een individuele plant extra voeding nodig hebben, dan wordt dit gesignaleerd en zorgen de robots ervoor dat de plant exact krijgt wat ze nodig heeft.

De industriële sector
Een mobiele assemblagelijnrobot zorgt ervoor dat fabrieken meer flexibiliteit in hun assemblageproces kunnen inbouwen. De HelMo robots zijn zeer krachtig en uitgerust met diverse technieken waardoor ze in staat zijn om werkzaamheden uit te voeren die de mensenhand niet zo nauwkeurig zou kunnen volbrengen. De robot kan geheel zelfstandig werken en sluit zichzelf ook aan op het stroomnet of op het persluchtnet. Ook in de automotive industrie vinden er innovaties op het gebied van robotica plaats. Het spuiten van carrosserieën is niet eenvoudig door alle hoeken die een autocarrosserie kent. En om die van een consistente verflaag te voorzien vergt dit de nodige aandacht. De EcoRP E043i is een verfspuitrobot die zeer flexibel is en daardoor ook in moeilijk toegankelijke plaatsen van een autocarrosserie deze van een consistente verflaag kan voorzien.

De medische sector
Bloedprikken is nu nog mensenwerk. Als het aan het bedrijf Veebot uit California ligt neemt de Veebot-robot dit werk binnenkort over. De robot is in staat om met een nauwkeurigheid van 83% en binnen een minuut de gewenste hoeveelheid bloed bij een patiënt af te tappen. Bij de mens ligt het nauwkeurigheidspercentage een stuk lager. Daarbij kunnen aan de Veebot robot additionele apparaten worden gekoppeld, bijvoorbeeld voor bloedanalyse etc. Deze ontwikkeling biedt veel potentieel voor de gezondheidszorg.
De Cyberknife is een andere ontwikkeling binnen de medische sector. Dit systeem, ontwikkelt door neurochirurgen van Stanford is in staat om met gerichte stralingen kankergezwellen uit het lichaam van de patiënt “te snijden”. Doordat de Cyberknife in staat is om met de lichaamsbewegingen mee te bewegen wordt er geen onaangetast weefsel geraakt.

Dit waren enkele ontwikkelingen binnen de diverse sectoren waarin de technische verbindingsindustrie zeer actief is. PIEK zal u periodiek op de hoogte blijven houden van deze ontwikkelingen.