PIEK werd in 1965 opgericht door de ouders van de huidige twee directeuren, Ben en Rob Walls. De ouders zagen dat er veel vraag was naar elektronica opleidingen onder anderen op het gebied van radio elektronica. Al heel snel werd het opleidingsaanbod uitgebreid, net als het aantal cursusplaatsen. PIEK was in de jaren 70 op veel plaatsen in Limburg en Brabant aanwezig en verzorgde opleidingen in de avonduren.

Toen begin jaren 90 de micro-elektronica zijn entree deed in de automobielsector, was PIEK er meteen bij en sprong in het gat in de markt dat er toen ontstond. Er was bijna geen opleidingsaanbod op dit gebied. PIEK ontwikkelde maatwerkopleidingen voor de automobiel industrie. DAF Nederland had al heel snel de kwaliteiten van PIEK ontdekt, en vroeg aan PIEK om ook elektronica opleidingen te ontwikkelen voor de vrachtwagenafdeling. Daarna volgde DAF Duitsland en al snel de rest van Europa. Niet alleen DAF maakte gebruik van de kennis en ervaring van PIEK, andere autoproducenten volgden al snel, zoals Skoda, Opel en Daewoo. In Nederland werd een samenwerkingsverband aangegaan met INNOVAM.

Midden jaren 90 begon PIEK zich meer te concentreren en specialiseren in opleidingen voor de elektronica producerende industrie. Dit in de vorm van maatwerkopleidingen, certificeringsprogramma’s en de dienstverlening daarom heen. In 1995 werd gekozen voor IPC, toen nog redelijk onbekend in Europa. Als snel waren de trainers van PIEK allen MIT gecertificeerd en mocht PIEK alle IPC certificeringen en hercertificeringen voor IPC doorvoeren.

Na de millennium wisseling heeft PIEK haar trainingsactiviteiten internationaal steeds verder uitgebreid. Samenwerking met branche organisaties in Duitsland zoals ZVEI, Vdl en EITI werden een feit. Naast de IPC certificeringen heeft PIEK toen ook, een volledig in eigen regie ontwikkelde, PIEK trainingen in de markt gezet. Deze trainingen bieden een verdieping en verbreding aan op de bestaande IPC trainingen, en zijn dan ook een goed alternatief voor organisaties die geen IPC certificering nodig hebben, maar wel de kennis van hun medewerkers up-to-date willen houden.

Steeds meer fabrikanten wilden graag samenwerken met PIEK. Met name aanbieders van producten op het gebied van soldeerapparatuur. Momenteel heeft PIEK beschikking over soldeerapparatuur van de meest gerenommeerde fabrikanten zoals, Almit, Ersa, Hakko, JBC, Pace, Weller, Oki/Metcal en Tooltronics.

PIEK biedt momenteel een compleet service pakket aan voor haar klanten. IPC certificeringen op het gebied van PCB design, PCB fabrication, PCB assembly, PCB rework en repair en cable and wiring techniques. Verder beschikt PIEK over een test center en kunnen klanten gebruik maken van de expertise van de consultants van PIEK. Als laatste heeft PIEK de IPC validation services en qualification service aan haar breed dienstverleningpakket toegevoegd.