Bedrijven uit de technische verbindingsindustrie weten steeds beter de weg te vinden naar universiteiten en hogescholen om samen met docenten en studenten te werken aan innovatie van producten en diensten. En dit op de meest uiteenlopende vakgebieden.

Door het hebben van een goede band met kennisinstellingen kunnen de bedrijven uit de technische verbindingsindustrie ook gemakkelijker aan nieuw personeel komen. Je kent de studenten al omdat je samen met hen projecten hebt uitgevoerd.

Voorbeelden van samenwerking tussen onderwijs en industrie zijn er in Europa genoeg te vinden. Zo is de FIR (een uitvloeisel van de RWTH) in Aken een broeiplaats waar industrie en onderwijs nauw met elkaar samenwerken. Er kunnen onderzoeksprojecten door een versnelde procedure binnen een periode van 4 tot 8 weken al tot resultaten leiden. Ook bij Zuyd Hogeschool zijn de lectoren samen met de docenten en studenten continu bezig met diverse onderzoeksprojecten voor de industrie. Een team van Zuyd Hogeschool won de eerste prijs bij de RAAK-Awards voor toegepast onderzoek. Het ontwikkelde een methode om protheses op maat te maken met een 3D-printer. En voor onderzoekers van het project Windows for the Future was er de publieksprijs. Zij hebben beter isolerende ramen ontworpen waardoor de bouwwereld graag mee aan de slag wil gaan.

Verder werkt de universiteit van Maastricht aan de ontwikkeling van berekeningsmethoden om multiscale en FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data te integreren voor innovatieve toepassingen op het gebied van nieuwe geneesmiddelen en precisiegeneeskunde. Ook de hogeschool in Hasselt heeft diverse onderzoekscentra die samen met de industrie werken aan innovatie van producten en dienstverlening. Zo is er het Expertisecentrum PXL Log-IC (Logistics Intelligence Center) dat bedrijven kan helpen met de interne en externe logistiek flow te verbeteren. Als logistieke processen slim en efficiënt worden vormgegeven is dit ook een belangrijke schakel in het innovatieproces van een organisatie.

De RWTH in Aken kent een lange traditie op het gebied van samenwerken met industriële partners. Ze heeft hiervoor een speciale afdeling opgezet die de problematiek van de vraagsteller in kaart brengt en vervolgens daar de betreffende professoren en studenten aan gaat koppelen. Zo kan op korte termijn gezocht worden naar een innovatieve oplossing voor de betreffende organisatie.

PIEK werkt eveneens nauw samen met de Euregionale kennisinstellingen. Zo biedt PIEK jaarlijks diverse stageplekken aan zowel MBO/HBO en universitaire studenten. Verder komen studenten en docenten regelmatig bij PIEK kijken wat de laatste ontwikkelingen zijn binnen de elektronische verbindingsindustrie. Tenslotte biedt PIEK ook regelmatig vacatures aan die ingevuld kunnen worden door afgestudeerden van de kennisinstellingen.