De autonoom rijdende auto zal binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Echter voor het zover is, zal er op allerlei fronten aanpassingen nodig zijn. Ook op het gebied van wet- en regelgeving. Momenteel werkt de gehele automotive industrie hard aan de autonoom rijdende auto Miljarden van euro’s en dollars worden in deze projecten gestopt. Wereldwijd wordt al driftig geëxperimenteerd met de zelfrijdende auto. In Singapore rijden al semi-autonome taxi’s en in Zwitserland rijden er al autonome minibussen rond. Ook in Pittsburg heeft Uber een zelfrijdende Ford rondrijden. Daarin zijn wel een ingenieur en een bestuurder ter controle aanwezig.

Onze auto’s zijn momenteel al uitgerust met systemen die het autonoom rijden zeer dicht bij brengen. Denk daar bij aan zaken als een adaptive cruise controle, lane assist, collision avoidance, verkeersborden herkenning en nog vele andere items.

De zelfrijdende auto communiceert zelfstandig met de andere verkeersdeelnemers. Deze interactie zal ervoor zorgen dat er minder ongelukken plaats gaan vinden, dat er minder controles nodig zijn etc. Blauw op straat zal hierdoor verminderen. Maar brengt dit dan ook niet weer andere problematieken met zich mee? Een groter gevoel van onveiligheid? De zelfrijdende auto zal ook geen verkeersovertredingen meer begaan. Dit zal een gat slaan in de staatskas. Het gemakkelijk verdiend geld aan boetes zal wegblijven. Ook de overheid zal haar inkomstenbronnen moeten herzien.

De zelfrijdende auto heeft ook nog andere voordelen. De passagiers zullen door de zelfrijdende auto gemonitord gaan worden. Blijkt er iets aan de hand te zijn met de gezondheid van een van de passagiers, kan de zelfrijdende auto een ambulance inschakelen of de passagier naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen, en uiteraard het ziekenhuis op de hoogte stellen van het probleem.

Zien wij de zelfrijdende auto een onderdeel worden van onze maatschappij? De ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen. Binnen welke termijn wij gebruik zullen maken van het fenomeen, kunnen we momenteel nog niet inschatten.

De techniek die met elkaar zal communiceren in de zelfrijdende auto biedt de elektronisch verbindingsindustrie in de automotive sector de komende jaren voldoende uitdaging. PIEK volgt deze ontwikkelingen op de voet en vertaalt deze in haar opleidingen. Hierdoor zijn uw medewerkers bij een IPC certificering of hercertificering steeds up to date.

Wilt u meer weten over de diensten van PIEK, neem dan contact op met Wendy Wings van het customer care center. Zij is bereikbaar via + 31 45 570 33 33 Of kijk op de website voor https://piektraining.com