De technische verbindingsindustrie treft u in alle facetten van het leven aan. En met name de grote diversiteit in de toepassingen van de technische verbindingsindustrie maakt deze zeer interessant. PIEK houdt u voortdurend op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen de technische verbindingsindustrie zowel op het gebied van nieuwe ontwikkelingen maar ook de innovaties die er plaatsvinden binnen de diversie werkvelden van de technische verbindingsindustrie.
Sinds kort werkt het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met VR brillen. Virtual Reality brillen worden voornamelijk nog ingezet bij computer- en videospelletjes. Maar nu maken traumachirurgen ook gebruik van deze intelligente brillen bij hun operaties.
Chirurgen hadden steeds al een probleem; ze werken in een zeer steriele omgeving waar maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig kunnen zijn. Collega’s en medicijnstudenten konden, op afstand, de handelingen van de chirurg volgen. Omdat ze op een balkon stonden of via een monitor. Echter er was steeds een fysieke afstand, waardoor de kijkers nooit een nauwkeurig beeld konden krijgen wat de chirurg precies deed.
De specialisten van Rods & Cones zijn al jaren bezig met het zoeken naar oplossingen voor dit probleem. Corona zorgde voor een versnelling bij het zoeken naar een oplossing. Door de lockdown mochten artsen in opleiding en studenten nog maar zeer beperkt in het ziekenhuis aanwezig zijn en konden daarom ook geen operaties meer volgen.
PIEK sprak met een van de traumachirurgen en gebruiker van een VR bril, dr. Raoul van Vugt over de functie en het gebruik van de brillen. “Deze intelligente brillen zijn uitgerust met een microfoon, ledlicht en een camera met zoomfunctie. Als de bril is ingeschakeld, is men direct online en kunnen live, data en beelden, direct doorgestuurd worden.”
“Dit betekent dat de toeschouwers exact hetzelfde zien wat de chirurg ziet. Verder kunnen de kijkers vragen stellen die ik dan meteen kan beantwoorden. En daarbij maakt het niets uit waar de kijkers zich bevinden. Bijvoorbeeld bij een laparoscopie enkele dagen geleden waren toeschouwers uit de USA, Groot-Brittannië en Nederland aanwezig.”
PIEK wil ook graag weten waar en voor welke operaties de VR brillen gebruikt kunnen worden. Dr. van Vugt: “De gebruiksmogelijkheden van de VR brillen zijn zeer divers. Bij Zuyderland gebruiken wij deze bij verschillende soorten operaties en traumachirurgie. Onze jonge collega’s kunnen kijken en leren. Maar we gaan nog verder, ook de jonge collega’s kunnen opereren met deze brillen. Wij begeleiden ze dan zonder dat we er fysiek naast staan.”
Zoals bij alle nieuwe ontwikkelingen speelt de prijs een belangrijke rol. Als we hiernaar vragen krijgen we een verrassend antwoord. “De aanschafkosten van een bril van Rods & Cones zijn relatief laag. En je hebt niet veel extra aan techniek nodig. Een mobiele telefoon wordt meegeleverd. Via deze telefoon heb je toegang tot het communicatieplatform. Dit is een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de VR bril. En uitermate belangrijk is een stabiele WLAN-verbinding om het uitwisselen van data mogelijk te maken. Denk daarbij aan een 4G-netwerk. De meeste kosten worden veroorzaakt door het communicatieplatform. Dit platform hebben we nodig om data en beelden door te sturen.”
Als PIEK vraagt naar de nadelen van de intelligente brillen krijgen we het volgende antwoord: “Het zou fijn zijn als er een draadloze verbinding zou zijn tussen bril en telefoon. Daar wordt momenteel wel aan gewerkt. En ook aan een App waarmee we geografisch onafhankelijk operaties kunnen begeleiden. Een andere thema is ook nog de privacywetgeving. Dit heeft echter niets met de bril te maken, maar is een wereldwijd probleem. We moeten aan de patiënt vragen of we mogen opereren met de VR bril.”
Dr. Van Vugt ziet nog verdere spannende en interessante toepassingsmogelijkheden voor de elektronische verbindingsindustrie in de wereld van het ziekenhuis.