Dat de elektronische verbindingsindustrie een groeispurt in aan het zetten is wordt bijna wel iedere dag duidelijk als we kijken naar het aantal nieuwe apparaten en toepassingen die op de markt komen. Daarbij is de inzet van Kunstmatige Intelligentie, machine learning, Internet of Things van zelfsprekend.

De omzet in de printplatenindustrie groeit hierdoor gestaag. De omzet in het tweede kwartaal van 2018 overtrof met 2,1% dezelfde periode in 2017. Verwacht wordt dat de omzet voor het gehele jaar 2018 dertien procent hoger zal zijn dan die in 2017.

De industrieën waar de meeste omzet vandaan komt zijn automotive, communicatie en industrie 4.0. Deze groei komt doordat er steeds meer nieuwe toepassingen worden ontwikkeld voor deze takken van industrie.

Nadeel van deze groei is dat het kan komen tot stagnatie in de aanvoer van de verschillende materialen die men nodig heeft zoals koperfolie en lamineerfolie.

Ook het aantal medewerkers in de printplatenindustrie groeit sterkt. In het tweede kwartaal 2018 is het aantal medewerkers toegenomen met ruim 2,5% ten opzichte van het jaar 2017. Het wordt ook voor de printplatenindustrie steeds moeilijker om gekwalificeerde medewerkers te vinden en ook nog om de huidige medewerkers vast te houden.

Bedrijven die investeren in opleidingen voor hun medewerkers kennen procentueel gezien een lager verloop dan bedrijven die dit niet of veel minder doen. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat naast salaris, ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden de belangrijkste motivatoren voor medewerkers zijn om te blijven, of om te kiezen voor een andere werkgever.