In dit artikel gaan we in op het energieverbruik. Niet echt een nieuw thema, echter wel een thema dat ook voor de elektronica producerende bedrijven steeds belangrijker gaat worden en hen voor grote uitdagingen zal plaatsen. Elektrische apparaten vormen een wezenlijk onderdeel van ons leven. Alleen al in Duitsland wordt jaarlijks voor 1,8 miljoen ton aan elektronische apparatuur gekocht.

Of wij bijvoorbeeld regelmatig een nieuwe mobiele telefoon nodig hebben, speelt hierbij een ondergeschikte rol. Het nieuwste model is altijd beter, sneller, prettigere in gebruik en wij zijn van mening dat we zonder dat apparaat niet leven kunnen.

Apparaten moet beter zijn, meer opties hebben, en gelijktijdig minder energie verbruiken. De grondstoffen zijn inmiddels zeldzaam aan het worden en duurzame energie is nog lang geen gemeen goed. Alternatieve, duurzame energiebronnen maken in Duitsland nog maar 13% uit van het totale aanbod van energie, en daarmee is Duitsland koploper binnen Europa. In Nederland is het aandeel van duurzame energiebronnen nog geen 6% en daarmee hekkensluiter in Europa.

Voor de elektronicafabrikanten is energieverbruik nu en in de toekomst een grote uitdaging. Niet alleen gaat het hierbij om de energie-efficiency van het betreffende apparaat tijdens het gebruik. Al vanaf het productieproces moet al met minder energieverbruik gewerkt gaan worden. En als het apparaat aan het einde van de levenscyclus moet worden ontmanteld om de grondstoffen etc. weer terug te winnen, dan is daar ook weer energieverbruik voor nodig.

In Duitsland is de groene manier van produceren al lang ingeburgerd bij bedrijven. De werkelijkheid is echter ook dat veel bedrijven hun productie hebben uitbesteed in landen waar de energievoorziening nog altijd door middel van kolencentrales plaats vindt. Wat dit betekent voor het klimaat weten we inmiddels allemaal. Voor de industrie betekent dit op en andere manier gaan denken en meer duurzame energie gaan gebruiken tijdens het productieproces. Enkele fabrikanten laten al zien hoe het moet. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Lenovo en Huawei. Voor de energie opwekking gebruiken zij zonnepanelen. Ook Apple speelt een voortrekkersrol. Zij gebruiken niet alleen zonne-energie maar ook gebruiken ze geen schadelijke chemicaliën tijdens het productieproces.

Groene producten zijn niet alleen maar voor ons milieu goed. Zij dragen ook bij aan een positief imago van een bedrijf. De trend van groen produceren heeft een domino effect. Dit is te merken dat de toenemende vraag naar spanningsbewakings en resset IC stijgt.

Voor de elektronische verbindingsindustrie bieden de bovengenoemde ontwikkelingen vele mogelijkheden. Van ontwerp tot aan productie wordt personeel gebruikt dat volgens de nieuwste en laatste standaards geschoold is. Alleen op deze manier heeft een organisatie de mogelijkheid om de concurrentie voor te blijven en bij consumenten een positief imago te krijgen.