Kunstmatige Intelligentie (KI), iedereen spreekt erover, maar weinigen weten nu echt waar dit voor staat, en wat KI nu en in de toekomst voor ons zal gaan betekenen. Om op dit laatste terug te komen, we staan pas aan de vooravond van de mogelijkheden van KI, het einde is nog lang niet inzicht. In dit artikel gaan we in op wat KI is, we laten het begrip machine learning de revue passeren, en staan stil bij deep learning.

KI, wat is dit nu eigenlijk?
Machines die in staat zijn om opdrachten/taken uit te voeren die normaal gesproken door mensen zouden worden uitgevoerd op basis van de menselijke intelligentie wordt ook wel KI genoemd. Voorbeelden zijn er momenteel al genoeg, denk maar aan Siri en Alexa, deze twee apparaten kunnen op basis van jouw stemsturing zaken voor je opzoeken, aanzetten, reserveren etc. Maar ook banken en de belastingdienst gebruiken KI. Banken gebruiken KI, algoritmen, die jouw koopgedrag analyseren en op basis van deze analyses “vreemd” koopgedrag opmerken en dan bv de creditkaart of de bankpas blokkeren. De belastingdienst gebruikt de algoritmes om te kijken of over de afgelopen jaren bv in de aftrekposten zich vreemde bewegingen hebben voor gedaan, en op basis van de afwijking wordt jouw aangifte apart door een medewerker bekeken. Ook binnen de gezondheidszorg wordt al jarenlang gebruik genaakt van KI. Wetenschappers van de Havard University hebben een slimme microscoop ontwikkeld die in staat is bacteriën in bloedmonsters te herkennen. Momenteel heeft deze microscoop al een nauwkeurigheidsgraad van 95% en hij leert iedere dag bij.

Machine learning
Wat KI indrukwekkend maakt, is het vermogen om zelf te leren. Wat bij machine learning een belangrijk rol speelt is dat het systeem niet hard geprogrammeerd wordt, maar zodanig geprogrammeerd wordt, dat het in staat is om zelf dingen te leren op basis van algoritmes en enorme hoeveelheden data. Door een intensieve samenwerking tussen wetenschappers, ingenieurs en programmeurs ontstaan machines die leren en daardoor steeds betere output kunnen leveren.

Deep learning
Deep learning is een vorm van machine learning. Hierbij wordt een systeem ontworpen dat getraind kan worden om een complexe taak te verrichten. De manier waarop het slimme systeem wordt geprogrammeerd is een lagen systeem. Van eenvoudig naar complex. Eerste krijgt het systeem de eenvoudige zaken aangeleerd, bijvoorbeeld het herkennen van een bot in een röntgenfoto. Vervolgens het bot zien te plaatsen in het menselijk lichaam (waar hoort het thuis). Daarna het herkennen van eventuele afwijkingen in het bot, en deze afwijkingen dan ook kunnen toewijzen aan een bepaalde type van afwijking, bijvoorbeeld breuk in de verschillende variaties etc. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

Is KI een vloek of een zegen?
KI zal ervoor zorgen dat onze samenleving gaat veranderen. Beroepen en diensten zullen verdwijnen omdat KI zaken veel beter en foutlozer zal kunnen uitvoeren. Net als de auto, paard en wagen heeft verdrongen. Maar ook toen kwamen er weer andere kansen, denk maar aan de automonteur, de stratenmakers, de parkeerwachters etc. KI zal er in de toekomst voor zorgen dat er nieuwe beroepen komen en bestaande beroepen zullen worden aangepast. Ons leven zal er beter van worden.