Sensoren maken het mogelijk, kranen uitgerust met kunstmatige intelligentie, containers die met kranen en vrachtauto’s kunnen communiceren, vrachtauto’s die zelf rijden. Al deze ontwikkelingen zijn inmiddels al geen science fiction meer, maar het begin van een aardverschuiving binnen de transportsector.

Beroepen als vrachtwagenchauffeur, taxichauffeur pakketbezorger zullen er in de toekomst niet meer zijn. Door de toenemende mate van automatisering binnen de transportsector en de daaraan gekoppelde diensten en industrieën zal de transportsector in de toekomst heel anders uit komen te zien, en veel transparanter worden.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen spelen hierbij een rol. Producten die gemakkelijk op locatie geprint kunnen worden, hoeven niet meer getransporteerd te worden. Transport zal in de nabije toekomst volledig afhankelijk zijn van data. Een voorbeeld uit de USA is Amazone. Dit bedrijf zet momenteel al drones in voor de pakketbezorging.

Vrachtwagens van tegenwoordig zitten inmiddels al boordevol met elektronica en sensoren. Deze nemen al een groot deel van het werk van de chauffeur uit handen. Er wordt langs automatische weg al gecommuniceerd met de thuishaven en met de geadresseerde. Hierdoor kunnen beide partijen al hun planning aanpassen op de verwachte aankomsttijd.

Al deze elektronica maakt het werk van de chauffeur eenvoudiger en uiteindelijk overbodig. Zelfrijdende vrachtwagens, die communiceren met containers en kranen en vervolgens ook nog met robots, die de goederen bij de koper op de juiste plaats zetten zijn ontwikkelingen die vandaag zijn begonnen en morgen al werkelijkheid zullen zijn.

Industrie 4.0 heeft de aanzet hiervoor gegeven en er is geen weg meer terug. De transportsector van de toekomst zal er heel anders uitzien als heden, en wij als werknemers binnen de technische verbindingsindustrie mogen daar deel van uitmaken en meewerken aan de realisatie hiervan.