De ontwikkelingen op het gebied van medische robots gaan zeer snel. Boze tongen beweren dat er straks geen chirurgen meer nodig zullen zijn, en dat medische robots de operatiekamers zullen gaan beheersen. Zo’n vaart zal het echter niet lopen. De chirurg zal altijd dominant in de operatiekamer aanwezig zijn, maar zal wel steeds vaker geholpen worden door slimme en piepkleine medische robots. In dit artikel gaan we in op een aantal ontwikkelingen die er momenteel wereldwijd spelen.

De wereldwijde groei van de markt op het gebied van medische robotica blijft stijgen. Waren het in 2017 nog maar een kleine vijf miljard euro die in deze markt omgingen zien we een verwachte stijging in 2023 met 300%. En het einde is nog lang niet in zicht.

Medische robots worden momenteel al ingezet voor minimaal invasie operaties. Door de inzet van medische robots zijn deze ingrepen minder risicovol voor de patiënt en hoeft er ook minder gesneden te worden, is het minder pijnlijk en volgt de genezing een stuk sneller.

Het systeem dat hiervoor gebruikt wordt, heet het Da Vinci systeem. Met dit systeem zijn inmiddels al meer dan 6 miljoen operaties uitgevoerd. Deze operaties vonden plaats over de gehele wereld. Geheel foutvrij is het systeem nog niet, echter het is adequater en veiliger dan de gewone chirurgie.

Sensortechniek wordt veelvuldig gebruikt om de medische robots effectief in te zetten. Samen met kunstmatige intelligentie is dit een combinatie die ervoor zorgt dat de medische robots steeds kleiner kunnen worden en veel geavanceerder. Zo is er een robotkatheter ontwikkeld die geheel zelfstandig door het lichaam van de patiënt zijn weg kan vinden.

De ingebouwde sensor is een optische aanraaksensor. Die kan op basis hetgeen hij “voelt” bepalen welk deel van het lichaam hij aanraakt, of het nu de hartwand is, een hartklep of bloed. Door de geprogrammeerde algoritmen weet hij zijn weg te vinden in het menselijk lichaam en te manoeuvreren naar de gewenst positie.

Door een team van medewerkers van MIT is er een magnetisch gestuurde robotdraad ontwikkeld. Deze draad is zo klein dat hij de mogelijkheid biedt om zich een weg te banen door de vaten in het menselijk brein. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld bij een hersenbloeding het stolsel op te lossen.

Ook virtuele reality is inmiddels in de operatiekamers aanwezig. Gekoppeld aan een medische robot kunnen de chirurgen een tocht maken door het lichaam van de patiënt. Zo kunnen bijvoorbeeld operaties in de buikholte plaatsvinden door de miniatuur robot die in de buikholte aanwezig is en die door de koppeling met de chirurg de handelingen in de buikholte nadoet die de chirurg in de operatiekamer uitvoert.

Medische robots zullen een mooie aanvulling gaan worden voor de medische wereld. Door de inzet van medische robots is het mogelijk om patiënten te helpen zonder dat er de betreffende specialist bij aanwezig is. Hierdoor wordt ook op moeilijk bereikbare plaatsen mogelijk om mensen te helpen. De medisch specialist zal echter altijd nodig blijven, ook in de toekomst. Alleen zijn rol zal veranderen.