Met een groeiende wereldbevolking is het noodzakelijker dat de landbouw steeds efficiënter en effectiever moet gaan worden. Technologische ontwikkelingen en innovaties helpen hierbij. In dit artikel willen we een aantal van deze ontwikkelingen en innovaties bespreken.

Nanotechnologie
Binnen de landbouw staat nanotechnologie pas aan het begin van alle ontwikkelingen die op dit gebied mogelijk zijn. Er zijn echter al een paar ontwikkelingen die veel belovend zijn en ook al in de praktijk worden uitgetest c.q. ingezet. Een van deze ontwikkelingen is de Hexanaloplossing. Het product Hexanal is een natuurlijk plantenextract en zorgt ervoor dat het enzym in een vrucht of groente dat verantwoordelijk is voor de vernietiging van celmembramen tijdens het rijpingsproces afremt. Concreet betekent dit dus dat vruchten die allemaal binnen een week rijp zouden zijn, door het bespuiten met de Hexanaloplossing op verschillende tijdstippen rijp zullen zijn. Hierdoor kan de oogsttijd verlengd worden. Komt er minder fruit op de markt en dan geldt de wet van vraag en aanbod. Minder aanbod, levert een hoger prijs op voor de betreffende producent. Door het toepassen van deze nanotechnologie heeft de teler een beter cashflow en kan hij investeren in zijn bedrijf.

Robots
Binnen de automotive industrie is de inzet van robots al sinds decennia gemeengoed. Binnen de landbouw begint men ook al langzaam aan het idee te wennen dat robots en met name autonome robots toegevoegde waarde hebben. Robots kunnen worden ingezet voor pesticiden te sproeien, fruit te plukken of om planten te zaaien. Drie activiteiten waarbij nu nog menskracht vereist is. We zullen verbaast staan wat de toekomstige robotisering van de landbouw zal betekenen. Zelfrijdende tractoren, robots die de toestand van de gewassen inspecteren en sproeien waar nodig is. Door het inzetten van deze technologische innovaties kan de landbouw een stuk effectiever worden en is men steeds minder afhankelijk van arbeidskrachten die steeds moeilijker te vinden zijn.

Blockchaintechnologie
Bij blokchain denken we niet meteen aan landbouw. Echter niets is minder waar. Transparantie en veiligheid zijn in de landbouw twee begrippen die nauw met elkaar verbonden zijn en daar helpt blockchaintechnologie heel goed bij. Koffie is na sojabonen, tarwe en mais het meest verhandelde landbouwproduct. Om de levensloop van koffiebonen te kunnen volgen heeft een bedrijf in Denver, Bext Holding, software en een app ontwikkeld met behulp van blockchaintechnologie die de levensloop van koffiebonen bijhoudt. Hierdoor kunnen consumenten zien waar hun bonen vandaan komen en ook of de betreffende koffieboer een eerlijke prijs voor zijn product heeft gekregen. Deze technologische ontwikkeling zal ervoor zorgen dat in de toekomst steeds meer producten transparanter gaan worden. Hierdoor kunnen consumenten bewustere keuzes maken en zal de massaproductie in ondermeer de veeteelt op termijn geen bestaansrecht meer hebben.

We zullen u in de toekomst op de hoogte blijven houden van de technologische ontwikkelingen die binnen de landbouw, veeteelt en visserij plaats zullen vinden.