De John Cockerill Group bestaat al sinds 1817. Door de ondernemersgeest en passie voor innovatie van de oprichter, ontwikkelt de John Cockerill Group grootschalige technologische oplossingen om te voldoen aan de behoeften van zijn tijd: behoud van natuurlijke hulpbronnen, bijdragen aan groenere mobiliteit, duurzaam produceren, strijd tegen onveiligheid en faciliteren van de toegang tot hernieuwbare energie.

Haar bijdrage aan bedrijven, overheden en gemeenschappen bestaat uit diensten en bijbehorende apparatuur voor de sectoren energie, defensie, industrie, milieu, transport en infrastructuur. Met zijn 6000 medewerkers realiseerde John Cockerill in 2019 een omzet van 1,26 miljard euro in 22 landen op vijf continenten.

PIEK is partner van de John Cockerill Group als het gaat om het opleiden van haar medewerkers. Recentelijk waren drie medewerkers van dit innovatief bedrijf bij PIEK, en niet voor de eerste keer. PIEK sprak met een van hen over hun bedrijf, hun werk en de opleiding bij PIEK. De gesprekspartner heet Michael Santamaria en hij is werkzaam als ingenieur op het gebied van elektronisch design en werkt inmiddels al drie jaar voor de organisatie. Zijn hoofdtaken liggen op het gebied van PCB design en testen van de PCB’s in een laboratorium omgeving. “We werken in een jong en gedreven team en houden ons bezig met de architectuur van de diverse producten. Nadat de architectuur is geaccordeerd gaan we aan de slag met het selecteren van de belangrijkste componenten die op het design moeten komen. Vervolgens ga ik aan de slag met het design van de printplaat. Vervolgens wordt e.e.a. diverse keren gevalideerd. Tenslotte komt er een prototype, ook dit gaan wij dan valideren door middel van diverse tests.”

Op de vraag, hoe ziet jullie werk er over een aantal jaren uit antwoord Michael; “Wat we zien is dat de verschillende componenten steeds kleiner worden, er andere apparatuur zal komen om deze kleinere componenten te kunnen monteren. Het zal ook zwaarder en complexer worden om het juiste design te maken voor deze kleinere componenten met steeds grotere compressorsnelheden. Ditzelfde zal ook gaan gelden voor de productie, het testen etc.”

“We zijn bij PIEK voor een driedaagse opleiding op het gebied van Qualified Rework & Repair Specialist – Ball Grid Arrays (BGA’s) and Bottom Termination Components (BTC). Dit is een hele mondvol, echter voor ons een heel interessante en vooral leerzame opleiding. We krijgen deze opleiding ook de mogelijkheid om alle machines die bij PIEK staan opgesteld te gebruiken. Op deze manier kunnen we ook meteen zien welke machines het meest geschikt zijn voor ons werk. En onze trainer is zeer gemotiveerd en zeer ervaren. Je merkt dat hij veel kennis heeft van de verschillende bedrijfstakken en kan deze kennis ook vertalen naar praktische voorbeelden.”

Inmiddels wordt de lunch binnengebracht en gaan de drie medewerkers van de John Cockerill Group genieten van een lekkere gezonde lunch.

De Qualified Rework & Repair Specialist – Ball Grid Arrays (BGA’s) and Bottom Termination Components (BTC) opleiding omvat de volgende onderdelen. Introduction Ball Grid Array, BGA Reballing, X-Ray Inspection BGA’s, Reballing Ball Grid Array, BGA Pad Repair and Modification en een praktisch gedeelte waarin de cursisten zelf aan de slag gaan met de diverse items die ze geleerd hebben.