Aan de Ragestraat 53A in Zottegem is het bedrijf Carlier Prototype Engineering gevestigd. Christ Carlier, directeur en eigenaar van CPE (http://www.c-p-e.be) was, samen met enkele medewerkers, te gast bij PIEK en wilde graag mee werken aan een interview.

PIEK: kunt u wat vertellen over uw bedrijf.

Christ Carlier. “ In 2004 is het bedrijf opgericht. We zijn een design house met tevens productiecapaciteit. We ontwikkelen producten voor derden en kunnen tevens prototypes en reeksen maken. Als hoofddoel ontwerpen we elektronische schakelingen, tekenen van printplaten, afwerken van het product, en aanmaken van prototypes en productie reeksen.

Een hightech diamant uit Oost Vlaanderen

Wij investeren enorm in technologie. Ons laboratorium is uitgerust met geavanceerde apparatuur, met bijhorend een EMC lab op basis van een GTEM cel, een klimaatkast, IR-camera, … Voor het aanmaken van prototypes en productie reeksen zijn we o.a. uitgerust met een volledige SMD lijn, we hebben vier ovens, voor ieder vakgebied een. We kunnen diverse vormen van X Ray uitvoeren, ook 3D en slicing. We hebben voor repair een zeer geavanceerd Finetech toestel”.

We werken dan ook heel nauw met onze klanten samen. De meeste van onze klanten zijn kleine hightech bedrijven, die wel de nieuwste hightech technologie aanbieden aan hun afnemers. Wij realiseren het technisch gedeelte voor deze bedrijven, en het vermarkten van het uiteindelijke product, doet de klant dan zelf”.

PIEK: Op welke manier komen de klanten bij u terecht?

Carlier vervolgt zijn verhaal. “ Onze website is sinds 2005 niet meer gewijzigd. Klanten komen bij ons terecht door mond tot mond reclame, en dat werkt heel goed voor ons. Omdat we een zeer uitgebreid pakket van diensten kunnen aanbieden, ons laboratorium en productie is uitgerust met de meest moderne apparatuur en omdat onze mensen allemaal IPC gecertificeerd zijn, kunnen wij een totaal oplossing aanbieden aan onze klanten”.

Een hightech diamant uit Oost VlaanderenPIEK: Op welke manier bent u met PIEK in aanraking gekomen?

Christ Carlier, “ Mijn filosofie is dat al mijn medewerkers minimaal 10 dagen per jaar opleidingen volgen. PIEK ken ik al relatief lang en ik weet dat ze alle IPC certificeringen kunnen aanbieden. Belangrijk voor mij bij de keuze voor PIEK is dat de infrastructuur aanwezig is, de kennis moet actueel zijn en de instructeurs moeten goed zijn. Aan al deze aspecten voldoet PIEK. Iedere medewerker binnen ons bedrijf moet IPC gecertificeerd zijn. Hiervoor komt er jaarlijks een medewerker van PIEK een week lang naar ons bedrijf om alle medewerkers te certificeren cq te hercertificeren. Daarnaast komen wij ook naar PIEK toe, net als vandaag voor een certificering en hercertificering. Voor mij is het belangrijk dat de medewerkers IPC gecertificeerd zijn. Deze certificering opent voor ons allerlei deuren.
Hierdoor krijgen we eveneens opdrachten vanuit de hoek van de defensie en automotief. Alle certificaten van al onze medewerkers hangen op in ons bedrijf aan de zogenaamde Wall of Fame. Zelf heb ik alle IPC certificaten. En jaarlijks vieren we met alle medewerkers onder het genot van een glas champagne deze certificeringen” vervolgt Christ.

Een hightech diamant uit Oost VlaanderenPIEK: Wij bieden ook nog andere diensten aan zoals de PIEK opleidingen en de consultancytak. Wat vindt u hiervan?

“Van de PIEK opleidingen maken we ook regelmatig gebruik, zoals de ESD opleidingen. Van de consultancytak hebben we nog geen gebruik gemaakt. Wel hebben we regelmatig contact met de instructeurs van PIEK en visa versa. We bespreken dan casuïstieken en helpen elkaar zo. Zo hebben we een aluminium printplaat voor PIEK gemaakt. Hiermee kunnen de trainers zelf ook oefenen en deze ook gebruiken tijdens hun lessen”.

PIEK: Kunt u iets meer vertellen over uw klanten?

“Liefst werk ik met klanten uit de omgeving, maar we hebben ook klanten uit bijvoorbeeld uit Amsterdam en in het buitenland. De meeste van onze klanten zitten echter in onze omgeving. Vergis u niet in West en Oost Vlaanderen zitten veel kleine hightech bedrijven. Zaken doen met Oost Vlamingen is erg prettig, hier geldt nog een woord is een woord, niet alles hoeft contractueel worden vastgelegd. Deze manier van zakendoen bevalt mij zeer” aldus Christ.

PIEK: Als u met anderen spreekt, zou u PIEK dan aanbevelen bij derden?

Carlier, “ ik had wel gedacht dat deze vraag zou komen. Uiteraard, omdat PIEK beschikt over zeer goede instructeurs, een goede infrastructuur heeft en de kennis actueel is. Verder vind ik het belangrijk dat de trainers een bepaalde passie uitstralen, en dat hebben ze. En dat zonder uitzondering. In al die jaren dat we samenwerken met PIEK hebben we alle trainers mogen ervaren en zonder uitzondering zijn ze allen zeer gedreven en zeer goed in hun vak”.

Een hightech diamant uit Oost VlaanderenPIEK: zijn er nog zaken die u zou willen toevoegen aan dit gesprek?

“ We vinden het altijd fijn als we voor een training naar PIEK mogen komen, vooral omdat we dan ook medewerkers van andere bedrijven ontmoeten en we kennis kunnen nemen van elkaars business en de daaraan gekoppelde problematieken. Deze wisselwerking ervaar ik als zeer prettig. En ’s avonds, tijdens het diner, kunnen we dan ook nog nader met elkaar kennis maken, en dat is een zeer prettige bijkomstigheid”.

PIEK bedankt Christ Carlier voor het interview en wenst hem nog een fijne week bij PIEK.