Robots spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Kijk maar eens in de gezondheidszorg en in de hotellerie. Robots ondersteunen daar de medewerkers bij hun dagdagelijkse werkzaamheden. En in de gezondheidszorg zijn robots ook actief in de interactie met de patiënten. In science fiction films gaat men zelfs een stap verder, daarin heeft men een relatie met een robot, zoals in de films Ex Machina en Her.
Welke weg gaan wij op. Hebben we straks een (seksuele) relatie met een robot?

Verschillende studies laten zien dat wij in 2050 zelfs met robots zullen trouwen. Momenteel zijn wij het gewend om een emotionele band te hebben met virtuele personen. Denk daarbij aan de chatbot van Microsoft, de Xianco. Voor miljoenen Chinezen is dit hun virtuele kameraad waarmee ze alles delen.

Maar ook het succes van RealDolls bewijst dat de mensheid in staat is om met een levenloos voorwerp een emotionele band aan te gaan. Momenteel werkt een team, dat bestaat uit verschillende disciplines, aan het vermenselijken van de RealDolls. Door het toepassen van kunstmatige intelligentie en diverse nanotechnologieën ontstaan er robots die zeer menselijk ogen.

Er hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden met het centrale thema, wat vinden wij van seks met een robot? Mannen staan daar positiever tegenover dan vrouwen. De technologische ontwikkelingen stelt de mensheid in staat om in 2025 de eerste seksuele ervaringen op te doen met een seksrobot. En deze ontwikkelingen gaan verder. In 2050 is het verschil tussen het hebben van een relatie met een mens of een robot niet meer aanwezig en maatschappelijk geaccepteerd volgens verschillende futurologen.

Wetenschappers laten ook een kritische noot horen bij deze ontwikkeling. Dit soort robots zullen een negatieve invloed hebben op de intermenselijke relaties. Daar tegenover staan ook enkele positieve ontwikkelingen zoals een daling van het aantal ongewenste zwangerschappen, vreemdgaan en seksueel overdraagbare ziekten.

Voor dat het zover is zal er nog veel onderzoek nodig zijn en zullen multidisciplinaire teams werken aan de ontwikkeling van de robots. Multidisciplinaire teams bestaan uit ingenieurs, ICT specialisten, beauty professionals, enzovoorts.

Kunnen we deze ontwikkelingen tegenhouden? De industrie werkt momenteel hard aan deze vorm van robotica, want er is een miljarden markt voor. Belangrijk is, dat deze robots veilig en betrouwbaar zijn voor de gebruikers. Kwaliteit van de producten staat hierbij voorop. Voor het opleiding van de ingenieurs binnen de technische verbindingsindustrie is PIEK de aanbevolen partner.