In een eerder artikel hebben we al geschreven over de invloed van drones in de landbouw maar ook hoe drones kunnen worden ingezet voor criminaliteitsbestrijding. Nu willen we stilstaan bij wat drones in de natuur, met name in de vrije natuur, kunnen betekenen. We gaan kijken naar de reden waarom drones worden ingezet om vervolgens een aantal voorbeelden te beschrijven waarbij de inzet van drones, wetenschappers een beter beeld heeft gegeven hoe dieren in het wild leven en we eindigen met een korte review wat drones betekenen om stroperij tegen te gaan.

Waarom drones?
Voordat er drones waren, gebruikten wetenschappers vliegtuigen en/of helikopters om wilde dieren de observeren. Dit bracht een aantal nadelen met zich mee zoals het heel hoog of heel laag vliegen wat enerzijds slechte beeldkwaliteit opleverden of anderzijds de natuur verstoorde. Daarbij speelt het brandstofverbruik, het aanwezig moeten zijn van een start- en landingsbaan uiteraard ook nog een rol. Verder zijn de kleine vliegtuigen erg kwetsbaar wat in het verleden zorgde voor de nodige ongelukken.

Waarvoor drones?
Drones worden wereldwijd voor diverse zaken in de natuur ingezet. Door de inzet van drones bijvoorbeeld boven broedplaatsen kunnen haarscherpe foto’s worden gemaakt en door de inzet van kunstmatige intelligent kan er op een gemakkelijke manier een telling plaatsvinden van het aantal vogels etc. In Spanje werd door de inzet van drones inzichtelijk gemaakt dat torenvalken tijdens de oogsttijd de oogstmachines volgen en de kleine dieren, zoals knaagdieren en insecten die worden opgejaagd, een gemakkelijke prooi vinden. Als je een beetje research doet op internet vind je nog tal van andere voorbeelden waarbij drones worden ingezet in de natuur en de bijbehorende spectaculaire beelden.

Drones en stroperij
Voor de gemiddelde stroper is de drone een uitvinding die beter niet had kunnen plaatsvinden. In Afrika worden op grote schaal drones ingezet om bijvoorbeeld olifanten en neushorens te “bewaken” De aanwezigheid van deze drones zowel overdag als ook het ’s nachts heeft ervoor gezorgd dat er minder gestroopt wordt in deze omgeving.

Verder vindt er ook onderzoek plaats naar wat de inzet van drones voor de dieren betekent.
Door het plaatsen van hartmonitoren bij dieren kunnen wetenschappers meten welk effect een overvliegende drone heeft op een dier. Door deze wetenschap kunnen drones nog beter en effectiever worden ingezet, waardoor het wild life zo min mogelijk wordt verstoord.