Omdat de defensie-industrie een belangrijke partner is voor PIEK worden regelmatig bezoeken bij belangrijke spelers afgelegd. PIEK was daardoor recentelijk te gast bij de AWACS in Geilenkirchen.

Een kort stukje historie over de AWACS.
AWACS werd eind van de 70-er jaren door de NAVO ingesteld ter bescherming van het Europese luchtruim tegen mogelijke aanvallen uit de toenmalige USSR. Een luchtmachtbasis van de Duitse luchtmacht werd als hoofdbasis ingericht. Geilenkirchen ligt vlak bij de Nederlandse grens. Plaatsen die eraan grenzen zijn onder anderen Schinveld en Brunssum.

17 verschillende NATO-partners participeren in de AWACS. De totale oppervlakte van de basis beslaat ruim 620 hectaren en de landingsbaan kent een lengte van 3048 meter. Hierdoor kunnen bijna alle vliegtuigtypes er landen. AWACS is ook een zeer sterke economische motor voor de regio. Mocht het vliegveld gesloten worden, zullen de nodige middenstaanders uit de regio hun zaak kunnen sluiten.

Tijdens het bezoek werd kort de geschiedenis van de basis toegelicht en ook kwamen de facts en figures aan bod die belangrijk zijn voor het vliegveld en de omgeving. Hieruit bleek dat de toestellen steeds verder gemoderniseerd worden. Maar dat eigenlijk alle toestellen vervangen zouden moeten worden. De kosten hiervoor zijn in geld behoorlijk, maar afgezet tegen het totaal BBP van de NATO-landen, stelt het niets voor. Hierdoor zou dan ook de geluidshinder, die de afgelopen decennia stevig is afgenomen, nog minder worden.

Na de voorlichting werd er een rit gemaakt over het terrein en werd PIEK in de buurt van de toren gedropt. Nadat er een uitleg volgde over de zeer moderne brandweerwagens volgde een bezichtiging van een vliegtuig en werd de toren beklommen. Vandaaruit had men een mooi uitzicht over de landingsbaan.

Na de nodige toelichting uit de toren had PIEK meer inzicht gekregen wat er allemaal speelt op en rond de AWACS. Ben Walls van PIEK, “Je kunt zien dat hier professionals werken die zorgen voor onze veiligheid. Het geeft een goed gevoel dat we in onze regio zo’n organisatie hebben, die niet alleen een bijdrage leveren aan de NATO, maar tevens zorgt voor een stevige economische impuls in de regio”.