Net als afgelopen jaren kijkt PIEK ook dit jaar vooruit en benoemt in dit artikel een aantal trends die dit jaar verder vorm zullen gaan krijgen.

Medische 3D printtechnologie

Bot op maat, botimplantaten op maat geprint met materiaal van mineralen gebaseerd op calcium is geen toekomstdroom maar inmiddels werkelijkheid. Het Deense bedrijf Particle3D kan dit momenteel al leveren. Weliswaar nog niet voor mensen, maar de proeven op dieren zijn tot op heden zeer succes. De implantaten zorgen ervoor dat de natuurlijke botgroei van de patiënt gestimuleerd wordt waarbij het implantaat afbreekt in de loop van de tijd en vervangen wordt door het eigen botweefsel van de betreffende patiënt. De vergunningen om e.e.a. op mensen toe te mogen passen worden in de loop van dit jaar verwacht.

Oogimplantaten kunnen tegenwoordig ook al door middel van 3D printtechnologie worden gemaakt en dit alles binnen een tijdsbestek van nog geen 3 uur. Hierdoor wordt de wachttijd voor de patiënt verkort tot hoogstens enkele weken, terwijl dit in het verleden enkele maanden was.

Nanotechnologie en ons lichaam

Medtronic is voorloper op het gebied van nanotechnologie. Zo hebben ze bijvoorbeeld een verteerbare camera ontwikkeld die in de vorm van een pil door de maag en de darmen van de patiënt gaat en door middel van sensoren kunnen de artsen hun diagnose stellen. De camera levert hoge resolutie beelden. Verder wordt nanotechnologie inmiddels ook al ingezet voor het vroegtijdig opsporen van kanker of Alzheimer. Hiervoor worden biosensoren in het lichaam geplaatst die dan kunnen corresponderen met apparatuur buiten het lichaam van de patiënt en waardoor de hulp vroegtijdig kan starten.

Duurzame technologie

Duurzaamheid stopt niet bij de voordeur. Steeds meer bedrijven zijn zich daar inmiddels steeds meer bewust van geworden. De mode-industrie is daar een goed voorbeeld van. Er is een marktplaats waar detailhandelaren hun onverkochte producten kunnen aanbieden in plaats deze naar de vuilverbranding te brengen. Een ander voorbeeld is Adidas die een sportschoen verkoopt die gemaakt is van gerecyclede materialen. Verder is ook te zien dat de verkoop van vlees vervangende alternatieven stevig in de lift zit. Plantaardige vleesvervangers en ook de zuivelalternatieven zullen naar een miljard euro jaarlijkse omzet gaan groeien de komende jaren.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige Intelligentie (AI) zal de komende jaren een steeds belangrijkere rol in het leven van mensen en de dagdagelijkse gang van zaken binnen bedrijven en organisaties gaan invullen. Kijken we alleen maar eens naar de wervel die Chat GPT de afgelopen maanden in de media heeft veroorzaakt. Onze huidige wereld zal niet meer zonder AI kunnen. Met AI kunnen we veel sneller medische problematieken aanpakken en naar oplossingen zoeken, maar ook op het gebied van cyberveiligheid zal AI een toenemende mate een rol gaan spelen.

Taalmodellering zorgt ervoor dat machines ons begrijpen en met ons kunnen communiceren. Chat GPT is daar een voorbeeld van. Deze chat bot bestaat uit 175 miljard parameters en kent hierdoor bijna alle teksten die op het internet gepubliceerd zijn en kan dan op basis van enkele steekwoorden tot een samenhangend document over een bepaald onderwerp komen. Momenteel wordt al gewerkt aan de opvolger, versie 4 die meer dan 500 keer krachtiger zal zijn dan de huidige, 3, versie. Mensen zullen dan niet alleen geschreven tekst krijgen maar ook gesproken teksten die zo levensecht zullen zijn, dat ze niet door zullen hebben dat ze met een chat bot aan het praten zijn.

Maar het gaat nog verder. Ook op creatief gebied kan de chat bot een bijdrage leveren. Momenteel wordt AI al gebruikt om muziek te componeren, gedichten te schrijven, spellen te ontwerpen etc. De sky is the limit zou hier wel eens op van toepassing kunnen zijn.

Vliegende taxi’s

Vliegende taxi’s zijn geen science fiction meer. In Dubai heeft al een eerste testvlucht plaatsgevonden. Vliegende taxi’s kunnen twee tot vier mensen vervoeren en kunnen een snelheid van wel 300 km/u halen. Daarbij zijn ze sneller, goedkoper en ook nog zuiniger dan de normale taxi’s. Steden als Los Angeles en Dallas spelen al in op deze ontwikkelingen en richten momenteel al skyports of vertiports in waar deze taxi’s kunnen landen en opstijgen. Orlando zal de eerste Amerikaanse luchthaven zijn die de beschikking zal krijgen over een eigen vertiport.

IOB (Internet of Behaviour)

Wat is Internet of Behaviour u eigenlijk. De definitie luidt als volgt: “het proces van Internet of Things die gegevens vastleggen en analyseren om menselijke besluitvorming en gedrag te beïnvloeden”.  Een hele mond vol. Vertalen we dit naar de praktijk dan kan dit een app zijn op je mobile telefoon die je helpt om meer te bewegen als je last hebt van overgewicht, maar ook je bloeddruk meet etc. Door de toepassing van IoB in de gezondheidszorg zou dit kunnen betekenen dat de zorgkosten rigoureus kunnen dalen omdat er dan veel meer aan de preventie wordt gewerkt. Uiteraard zijn er ook nadelen aan verbonden, bij een verkeerde toepassing van IoB kan een overheid je rechten ontnemen, kijk maar naar sommige dictatoriale staten.

Digitale platforms

Digitale platforms worden steeds dominanter in ons leven, maar ook steeds belangrijk voor bedrijven en organisatie. Digitale platforms als Uber, Tinder, Dropbox en Slack kunnen we niet meer missen. Digitale platforms gaan ervoor zorgen dat bedrijven hun producten en diensten beter kunnen afstemmen op de individuele klant en ze krijgen door deze digitale platforms een schat van individuele klantgegevens binnen. Een digitaal platform dat inmiddels al een gevestigde naam heeft is Shopify. Ook voor overheden zijn er digitale platforms. In Seoul maken ambtenaren gebruik van het platform Digital Mayor’s Office. Via dit platform hebben ze heel veel real time data van en over de stad beschikbaar. Deze vorm van digitale platforms zullen de komende jaren ook hun entree gaan vinden in Europa.

Extended reality,

Mojo Vision heeft een zeer innovatieve contactlens ontwikkelt die ook op termijn voor de consumentenmarkt beschikbaar zal zijn. De zogenaamde AR contactlens biedt de mogelijkheid om via kleine led schermpjes informatie direct op je oog te laten projecteren. Dit biedt een enorm aantal toekomstige mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de ambulancebroeder die de plattegrond van een gebouw meteen te zien krijgt waardoor hij sneller op de plek van bestemming kan komen, maar ook kun je de beurskoersen altijd life mee te volgen etc. De toepassingen zijn legio en voor de verschillende doelgroepen op maat te maken.

Blockchain

Blockchain zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het internationale betalingsverkeer maar ook in de sectoren telecom, media, gezondheidszorg, detailhandel en de overheid. Met name op het gebied het certificeren van documenten, en het daarmee voorkomen van fraude, zal ervoor zorgen dat blockchain in steeds meer toepassingsgebieden voet zal vatten. El Salvador heeft de bitcoin als wettelijk betaalmiddel ingevoerd voor producten en diensten. En de bitcoin technologie is gebaseerd op de blockchaintechnologie. De verwachtingen zijn dat er meerdere landen zullen gaan volgen zoals China, Groot-Brittannië, Japan, Zweden etc.

Hyperautomatisering

Hyperautomatisering is als bedrijven al hun bedrijfsprocessen automatiseren. Dat dit niet altijd van een leien dakje verloopt had een groot Europees ziekenhuis aan den lijve ervaren. Bij de invoering van hyperautomatisering kampte het met diverse problemen, en nadat deze opgelost waren konden ze een aanzienlijke kostenreductie realiseren. Silverwork Solutions is een bedrijf dat hypotheekverstrekkers door middel van totale automatisering helpt de kosten te verlagen en de klanttevredenheid te verhogen. Hyperautomatisering gaat er voor zorgen dat bedrijfsprocessen verder gestroomlijnd gaan worden en de klanttevredenheid zal stijgen.