De sensortechnologie blijft steeds verder ontwikkelen. Hierdoor worden veel innovaties mogelijk. Denk daarbij maar aan de zelfrijdende auto. Maar ook binnen de maritieme wereld is sensortechnologie niet meer weg te denken. Technologie die binnen de maritieme wereld al jaren gebruikt wordt, vindt nu ook zijn weg naar de auto. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nieuwe LIDAR systemen. (Light Detection And Ranging or Laser Imaging Detection and Ranging). Je kunt deze technologie vergelijken met de radartechnologie zoals deze binnen de maritieme wereld al sinds jaar en dag gebruikt wordt.

Ook in de sport vinden sensoren steeds meer hun toepassing. In de helmen van de American foorball spelers worden sensoren ingebouwd. Deze zien eerder dan de betreffende speler het merkt of er sprake is van een hersenschudding als het weer eens ruw toegaat op het veld. Hierdoor kunnen spelers tijdig uit de wedstrijd worden gehaald en voorkomt men op de langere termijn hersenbeschadigingen. Verder worden sensoren ook ingezet bij ons voetbal. De voetbal wordt uitgerust met een sensor, hierdoor is het veel gemakkelijker om te bepalen of een bal nu echt uit was of niet. Ook hier is de sensortechnologie nog niet aan z’n meesterproef toe. Er zijn nog vele andere mogelijkheden te bedenken. Bijvoorbeeld nanosensoren die op de huid van een sporter worden geplaatst en zo direct alles kunnen meten zoals de mate van transpiratie etc.

Sensortechnologie zal ons leven een stuk gemakkelijker, veiliger en aangenamer gaan maken. Auto’s, bussen, vrachtwagen uitgerust met het LIDAR systeem kunnen ervoor zorgen dat de binnensteden niet meer verstoppen. Koppel je het LIDAR systeem aan Kunstmatige Intelligentie dan kan er gezorgd worden voor een optimale doorstroming in de stad.

Voor de maritieme wereld zijn sensoren vanzelfsprekend. Olietankers, maar ook cruiseschepen zitten boordevol slimme technologie. Glasvezelkabels, meetapparatuur, sensoren etc. zijn een essentieel onderdeel voor alles wat vaart. Ongelukken op zee komen maar nog zeer zelden voor. Dit is alles mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van de integratie van alle technologische kennis die er momenteel beschikbaar is.

Sensoren zullen de nieuwe ogen van de mens gaan worden. Sensoren helpen vandaag al ons leven, veiliger, aangenamer en eenvoudiger te maken. De toekomst zal door de inzet van sensortechnologie een steeds groter uitdaging gaan bieden aan de mensen die binnen de technische verbindingsindustrie werkzaam zijn. En met de juiste strategische partners kunnen bedrijven deze uitdaging aan.