Hightech bedrijven zoals Sharp, Panasonic, Fujitsu, Sharp en Toshiba stappen massaal in de productie van land- en tuinbouwproducten en zetten daarbij hun technische knowhow in.

De Japanse land- en tuinbouw kampt al jaren met de moordende concurrentie uit heel de wereld. Daarom heeft de Japanse regering stimuleringsmaatregelen ontwikkeld waardoor technologie bedrijven kunnen investeren in de land- en tuinbouw. En met succes. Door het inzetten van technologie is de productie van land- en tuinbouwproducten een heel stuk efficiënter en daardoor winstgevender geworden.

Leegstaande fabriekshallen zijn door o.a. de bovengenoemde elektronicabedrijven omgetoverd in zeer moderne indoor land- en tuinbouw omgevingen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, de land- en tuinbouw wordt weer winstgevend en de elektronicabedrijven beschikken hierdoor over nieuwe verkoopkanalen en productielijnen.

Maar niet alleen in Japan wordt volop door de elektronicafabrikanten in de land- en tuinbouw geïnvesteerd. In Finland wordt door Fujitsu samen met de groente- en kruidenteler Robbe’s Little Garden LTD. Elektronica wordt ingezet om verticaal telen zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. Zo is er sprake van de inzet van LED technologie, LED verlichting, kassenautomotiseringstechnologie en ook van geautomatiseerde productieoplossingen. Door de inzet van al deze componenten kan, afhankelijk van de weersomstandigheden buiten, het binnen klimaat steeds optimaal daarop worden afgestemd. Hierdoor wordt een optimaal rendement van de productie mogelijk.

Ook in Dubai is een elektronicafabrikant in de tuinbouw gestapt. Japanse aardbeien worden in de woestijn in Dubai geteeld. Sharp is hierbij de partner. Door de inzet van Sharp technologieën zoals LED verlichting, plasmaclustertechnologie en cutting-edge wordt er een optimaal product geleverd en heeft Sharp een andere tak van sport in haar productenportfolio.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de inzet van elektronica in de land- en tuinbouw.
Elektronicabedrijven zijn steeds opzoek naar nieuwe afzetmarkten en willen hun portfolio steeds verbreden en verder uitbouwen. Land- en tuinbouw is hier een duidelijk voorbeeld van. Dit biedt de nodige uitdagingen voor de elektronische verbindingsindustrie en haar medewerkers. De voedselvoorziening zal wereldwijd van deze samenwerking gaan profiteren. En de medewerkers in de elektronische verbindingsindustrie mogen daar met recht trots op zijn.