De gezondheidszorg digitaliseert in toenemende mate. Hier is de inzet van kunstmatige intelligentie (KI) en het Internet of Things (IoT) debet aan. Dit heeft vele voordelen voor zowel de zorgverleners alsook degenen de zorg nodig hebben. Zelfs voor degenen die geen zorg nodig hebben, maar preventief met hun gezondheid bezig zijn.

Tijdens de CES (Customer Electronics Show) in Las Vegas zijn veel innovatie producten gepresenteerd. Contactloze vruchtbaarheidssensoren, headset die je kunt gebruiken om aftevallen, allergeen detectoren etc. etc.

Heb je een voedselallergie, dan moet je constant oppassen of niet een van de producten waar je allergisch voor bent in het eten zit. Stel je bent allergisch voor pinda’s dan is er momenteel al een oplossing voor gevonden. Deze oplossing heet de pinda-sensor en is ontwikkeld door Nima. Je neemt een beetje van je eten en stopt dit in het apparaat en binnen de kortste tijd weet je of in het eten pinda’s zijn verwerkt.. De opsporing van pinda’s door dit apparaat ligt op een nauwkeurigheid van 99%.

Voor vrouwen die zwanger willen worden en daar moeite bij ondervinden is er door het Israëlisch bedrijf EarlySense een contactloze vruchtbaarheidssensor ontworpen. Deze wordt onder het matras bevestigd. Vandaaruit wordt constant de hartslag en de ademhaling van de vrouw gevolgd. Door de inzet van KI en machine learning kan de sensor dan bepalen wanneer de volgende menstruatie, ovulatie en vruchtbaarheidspiek wordt bereikt. Deze sensor heeft ongeveer drie maanden aan data nodig om met een grote mate van nauwkeurigheid e.e.a. te voorspellen en is hiermee 30% nauwkeuriger dan alle andere methoden.

Afvallen, bijna iedereen wordt er wel minimaal een keer in zijn leven mee geconfronteerd. Obesitas zorgt voor steeds meer problemen in onze welvaartsmaatschappij. En niet iedereen heeft de discipline om regelmatig te sporten of een sportschool te bezoeken. In je hersenen worden gewichtstoename en gewichtsverlies geregeld. Het bedrijf Neurovalens heeft een lichtgewicht headset ontwikkeld, genaamd de Modius. Zij beweren dat deze headset ervoor zorgt dat je gewicht gaat verliezen. Het concept lijkt erg eenvoudig. De headset maakt contact met de mastoïden. Dit zijn de botachtige plekjes achter je oren. Er worden dan elektrische signalen naar je hersenen gestuurd. Deze signalen stimuleren je vestibulaire zenuw. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder honger, lees eetlust hebt, en een snellere stofwisseling. Hierdoor ga je dan gewicht verliezen.

Huidkanker is een toenemend probleem. We willen allemaal lekker in de zon liggen en genieten van een mooie bruin tint. Echter het gevaar van te lang te blijven liggen en daardoor huidkankercellen een kans te geven ligt steeds op de loer. L’Oreal heeft hier iets op gevonden. Ze hebben een UV-sensor ontwikkeld die je op een vingernagel kunt plakken. Deze sensor meet hoelang je bent blootgesteld aan het UV licht en geeft je dan een seintje. De sensor is zo geconstrueerd dat je er mee kunt gaan zwemmen, onder de douche en gaan sporten. En er zit geen batterij in.

Als je ouder wordt is de kans op vallen en daarbij een heup of iets anders te breken groot. Vooral de doelgroep boven de 55 jaar is een risicogroep. Om Nederland als voorbeeld te nemen. Jaarlijks belanden er ruim 17.000 mensen in het ziekenhuis als gevolg van een heupbreuk. 75% Van deze groep is vrouw. 25% Van deze doelgroep overlijdt binnen een jaar na de heupbreuk omdat het lichaam te zwak is om te herstellen. Een andere 25% blijft de rest van haar/zijn leven blijvend invalide. En Nederland is representatief voor de rest van de westerse wereld met een steeds ouder wordende bevolking. De Hip’Air is een mogelijke oplossing. Het is een soort heup airbag. Deze airbag is uitgerust met gyroscopen en snelheidsmeters. Het apparaat detecteert wanneer de drager van de Hip’Air begint te vallen en in 80 milliseconden blaast de Hip’Air zich op en absorbeert daarmee ruim 90% van de impact van de val. Hierdoor kan het aantal heupbreuken bij ouderen enorm worden terug gedrongen. Wat weer positieve gevolgen heeft voor de levenskwaliteit van de betreffende doelgroep, maar ook voor de maatschappij als je kijkt naar zorgkosten etc. Het Franse bedrijf Vallen heeft deze Hip’Air ontwikkeld.

Gezondheidszorg digitaliseert in toenemende mate en de technische verbindingsindustrie maakt dit mede mogelijk.