Ook op het gebied van de brandbestrijding heeft de tijd niet stilgestaan. We werden de afgelopen jaren met meerdere grote branden geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld eens aan de bosbrand in de provincie Sichuan in China, of de brand in de Notre Dame in Parijs. Maar ook andere bosbranden zoals Californië zijn vaker het thema van de dag. Brandweermannen en -vrouwen riskeren dagelijks hun leven om andere levens te redden. Niet alleen tijdens het blussen van een brand, maar ook de gevolgen van een brand, zoals het vrijkomen van giftige stoffen zorgden bijvoorbeeld dat er naast de 434 brandweerlieden die stierven tijdens de aanslag op de Twin Towers nog eens 173 brandweermensen stierven als gevolgen van de reddingswerkzaamheden in de jaren erna. De markt voor brandbeveiligingsapparatuur bedraagt wereldwijd momenteel bijna 40 miljard euro, en deze markt zit in een stijgende lijn.
Vanuit de technische verbindingsindustrie worden producten ontwikkelt die het werk van de brandweer veiliger maken. We hebben dit kunnen zien bij de bestrijding van de brand van de Notre Dame in Parijs. Daar werden al een aantal van de technische producten ingezet. Een belangrijk product is de Colossus robot. Dit is een tank, klein van formaat, die waterdicht is en vuurbestendig. Hij is speciaal ontworpen om te blussen op gevaarlijke en moeilijk toegankelijke plaatsen. Tevens verzamelt de robot data en worden deze realtime doorgegeven naar het centrale crisiscentrum. Verder kan deze robot ook ingezet worden bij het vervoeren van gewonden en materiaal. Verder werden er ook drones ingezet bij de bestrijding van het vuur in de Notre Dame. Door de beelden, die vanuit de drones werden ontvangen, waren de brandbestrijders beter instaat om hun blusmiddelen effectiever in te zetten.
Maar er zijn nog meer ontwikkelingen op het gebied van brandbestrijding. Er is een vuurbestendige autonome sensor ontwikkelt. Deze sensor, vastgemaakt aan de kleding van een brandweerman, zorgt ervoor dat de betreffende persoon continu bewaakt kan worden. Stopt op enig moment de beweging van de betreffende persoon kan direct een reddingsploeg naar hem worden gestuurd. Hierdoor wordt het werk ook weer een beetje veiliger.
Mitsubishi Heavy Industrie timmert ook flink aan de weg als het gaat om het ontwikkelen van brandbestrijdingsrobots. Zij hebben twee producten ontwikkelt. De waterkanon robot en de Hose Extention robot. Beide apparaten zijn uitgerust met state-of-the-art gps en lasertechnologie en kunnen hierdoor zeer dicht bij de brand komen. Inzetgebied van beide robots is op plekken waar het zeer gevaarlijk voor de mensen is zoals bij branden bij petrochemische fabrieken. De hose extention robot gaat op zoek naar een waterbron en koppelt dan zijn waterslang aan de waterkanon robot. De waterslang is van extreem hittebestendig materiaal gemaakt en heeft de mogelijkheid om 4000 liter water per minuut te verwerken. Beide robots zullen een enorme toegevoegde waarde hebben voor de brandbestrijding op gevaarlijke plaatsen.