PIEK Blog

De toekomst van logistiek

De logistieke sector is booming. Door het COVID-19 virus worden er steeds meer zaken online besteld die dan ook weer bij bedrijven en personen bezorgd moeten worden. Onderstaand willen wij een aantal van deze ontwikkelingen graag met u delen. En wellicht zit er ook een idee bij voor uw eigen organisatie.

Wal-Mart een zeer grote retailer in de USA experimenteert momenteel al met zelfrijdende auto’s van het bedrijf Nuro . In het gebied in en rond Houston worden deze auto’s momenteel al ingezet. Klanten van Wal-Mart die online hun bestelling plaatsen krijgen hun producten door een Nuro thuisbezorgt. Wal-Mart is van plan deze manier van distributie in de gehele VS uit te rollen.

Distributiecentra worden ook steeds verder geautomatiseerd. Personeel zal in de toekomst daar geen belangrijke rol meer gaan spelen. Door middel van robots, camera’s, kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en zelflerende algoritmes zal voorraadbeheer en opslagbeheer steeds verder kunnen worden geoptimaliseerd. Een recentelijke innovatie is gelanceerd door het bedrijf Attabotics. Dit bedrijf heeft een geheel innovatief opslagsysteem ontwikkeld. Hierbij bespaart het distributiecentrum zeer veel ruimte en personeelskosten. Stellingen, gangpaden en transportbanden worden overbodig. Hiervoor in de plaats komen robots, zogenaamde pendelrobots. De tijdsbesparing ten opzichte van een regulier systeem is fenomenaal. Daar waar bij een regulier distributiecentra ongeveer 90 minuten nodig is om een bestelling volledig af te ronden, is bij dit systeem maar 90 seconden nodig.

Blokchaintechnologie gaat ook een steeds belangrijkere rol krijgen binnen distributiecentra en warehouses. Internet of Things (IoT) en de daarbij horende systemen zoals locatie-, vocht-, en temperatuurmeters zorgen ervoor dat de beheerders steeds kunnen beschikken over realtime informatie over de aanwezige producten en is voorraad beheer steeds eenvoudiger.

Machine learning algoritmes zorgen ervoor dat vaardigheden die een machine leert, wereldwijd gedeeld kunnen worden met vergelijkbare machines. Hierdoor is een grote mate van efficiency mogelijk. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Covariant. Dit bedrijf heeft een robot geïnstalleerd bij een warehouse in de buurt van Berlijn. Alle vaardigheden die deze robot leert worden wereldwijd gedeeld met vergelijkbare robots.

Al deze ontwikkelingen zorgen er ook voor dat er een verschuiving zal gaan plaatsvinden met betrekking tot de personele behoefte bij distributiecentra en warehouses. De vorkheftruckchauffeur en de orderpicker zijn in de toekomst niet meer nodig. Veel meer zal er de vraag zijn naar mensen die specialist zijn op het gebied van data-analyse, ICT, procesanalyse en hightech onderhoudsmedewerkers.

Mobiele versie afsluiten