Dierproeven vinden de meeste mensen niet meer van deze tijd. De farmaceutische industrie is zich daar inmiddels zeer bewust van en is op zoek naar alternatieven. Daarnaast zijn klinische proeven zeer kostbaar en duren lang. En soms is daar niet altijd de tijd voor. Denk maar aan de onderzoeken die momenteel plaatsvinden om een vaccin te ontdekken tegen het COVID-19 virus. Daarbij speelt ook nog eens een rol dat klinische proeven niet altijd het gewenst resultaat opleveren, slechts een op de vijf is succesvol.
Maar er zijn inmiddels al op diverse fronten ontwikkelingen die en het proces versnellen en veel kosten efficiënter zijn om het effect van een vaccin op het menselijk lichaam te testen. In dit artikel willen we een aantal van deze ontwikkelingen beschrijven.
Het “lung-on-a chip” apparaat is al enkele jaren geleden ontwikkeld in de USA en wordt gebruikt om nieuwe methodes voor de behandeling van longoedeem te testen. Het apparaat heeft het formaat van een USB stick en bestaat uit twee holle kanalen die door een membraam van een poreus materiaal verbonden zijn. Door deze poreus wand kan er een uitwisseling plaatsvinden tussen de orgaan specifieke celstructuren die in het ene kanaal geplaatst worden en de endotheelcellen die bloedvaten imiteren en die in het andere kanaal geplaats worden. De werking van de medicijnen kunnen op deze manier zeer goed geobserveerd worden. In deze video wordt de werking in het kort uitgelegd.
Het body-on-a-chip is een andere ontwikkeling. Op dit platform kunnen tien verschillende menselijke organen worden gesimuleerd. Het zijn, long, lever, nier, hart, darmkanaal, hersenen, huid en een bloed hersenbarrière. Door deze organen met elkaar te linken is het mogelijk om de werking van medicatie op het gehele lichaam te monitoren. Deze ontwikkeling staat nu nog pas aan het begin, maar de eerste resultaten zijn zeer veelbelovend.
Brain-on-a-chip is de grootste uitdaging voor de wetenschap de komende decennia. Voordat er echter met menselijke hersencellen gewerkt zal worden, hebben wetenschappers nog een weg te gaan. Momenteel is men bezig met de hersencellen van knaagdieren. Deze experimenten laten zien wat de potentie van dit wetenschappelijk onderzoek is.
De wetenschap is er steeds meer mee gemoeid om het aantal proeven met dieren te minimaliseren. Organs-on-a-chip bieden hierbij vele voordelen en men voorkomt dierenleed. De ontwikkelingen op dit gebied zullen we de komende jaren nauwgezet volgen en u hiervan op de hoogte houden.