Afval is een ontwerpfout van de architect stelde dr. Elma Dumirsevic in haar visie op circulair bouwen. Of er in de toekomst nog veel ontwerpfouten gemaakt zullen worden staat in de sterren geschreven. Een ding is wel zeker de bouwwereld van vandaag zal de bouwwereld van 2030 niet meer zijn, daarvoor gaan de ontwikkelingen veel te snel. De bouwbedrijven die daar nu op inspelen zijn de winnaars van morgen. In dit artikel willen wij u op een aantal van deze ontwikkelingen attenderen.
3D printen zal zeer dominant aanwezig gaan zijn de komende tien jaar en ook de bouwwereld ontkomt er niet aan. Digitalisering heeft al zijn entree gedaan in de bouwwereld. Met name domotica in woningen begint langzaam gemeen goed te worden. Denk maar eens aan al die apparaten die u in huis heeft en inmiddels al via uw mobiele telefoon kunt bedienen. Digitalisering in de bouwwereld zorgt voor slimmere en snellere ontwerpprocessen. Verder kan door de inzet van blockchaintechnologie facturatie eenvoudiger en sneller gaan plaatsvinden. En 3D printen op locatie zorgt voor minder uitstoot van CO2.
3D printen zal echter een tijd nodig hebben om zich te settelen in de bouwwereld. Enerzijds omdat de technologie nog volop in de ontwikkelingsfase zit anderzijds omdat de bouwwereld zeer traditioneel is ingesteld. Er zijn echter al een aantal initiatieven te noemen die momenteel al succesvol worden toegepast. Een van deze initiatiefnemers is het bedrijf Mighty Buildings. Zij zijn in staat om binnen een tijdsbestek van 24 uur een studio appartement te printen van ruim 30m2. Deze oplossing zou kunnen worden ingezet als er heel snel aan een vraag zou moeten worden voldaan op het gebied van huisvesting bijvoorbeeld na een ramp etc.
Een ander voorbeeld komt uit Antwerpen. Daar slaagden onderzoekers erin om een woning met twee verdiepingen te printen. Waarbij ook nog eens ruim 60% aan kosten bespaard werd ten opzichte van de traditionele bouw.
Haus.Me is een ander voorbeeld van een bedrijf dat actief bezig is in de wereld van 3 D printen in de bouwwereld. Het huis dat zij printen heeft ongeveer 37m2 vloeroppervlakte. Daarbij zijn ze erin geslaagd om een zo’n geavanceerd luchtkwaliteitscontrole systeem in te bouwen dat bijna 100 % van de in de lucht aanwezige bacteriën en virussen kan elimineren.
3D printen zal een grote omwenteling in de bouwwereld teweeg gaan brengen. Onze huizen worden daardoor slimmer en minder belastend voor onze leefomgeving. Als we in 2050 terug zullen kijken naar 2020 zullen we ons de vraag stellen, hoe hebben we zo kunnen bouwen en in zulke huizen kunnen leven.